Online kereskedelem

Online kereskedelem

1. Az online kereskedelem mint lehetőség

Az online kereskedelem, ill. bármilyen internetes vállalkozás kétségtelenül a jövő üzletága. Te miért maradnál ki belőle? Európa-szerte virágzik az e-kereskedelem, Magyarországon például az internetezők 1/5-e minden héten vesz valamit az online térben. Egy másik blogbejegyzésemben, az otthoni internetes munka kapcsán már rávilágítottam arra, hogy ez mennyire erős tendencia.

Most pedig azt szeretném Veled közösen megvizsgálni, hogy vajon mennyibe kerül, mennyi befektetéssel lehet egy saját webáruházad. Azt már korábban elárultam Neked, hogy én valós tapasztalatokat szereztem a témában, hiszen 5 éven keresztül üzemeltettem saját webáruházat, teljesen a nulláról felépítve az egészet. Természetesen azt nem állíthatom, hogy az online kereskedelem szakértője vagyok, de azt igen, hogy a valós életben, gyakorlati példákon keresztül szereztem meg a tudásom nagy részét. Nem pusztán elméleti síkon, valamilyen könyvből kiolvasva.

2. A webáruház típusai

Ezeket a tapasztalatokat szeretném most megosztani Veled. Ha eldöntötted, hogy belevágsz az online kereskedelembe, először is azt kell átgondolnod, hogy milyen típusú webáruházat szeretnél. Lehet egyedi fejlesztésű webáruházad, most nem megyek bele a technikai részletekbe, az előnyök és a hátrányok felsorolásába. De ami a lényeg: egy egyedi fejlesztésű webáruháznak az elkészítése alaphangon 150 000,- Ft-nál kezdődik (ezért a pénzért tényleg egy nagyon “alap” szinte “gagyi” webshopot kapsz), és a határ a csillagos ég. Amikor én anno körbejártam a témát, és árajánlatokat kértem különböző webáruház készítő / programozó cégektől, nem volt ritka az 1 millió (!) forintos árajánlat sem.

Dönthetsz a bérelt webáruház mellett, ennek viszonylag egyszerűbb és gyorsabb a felépítése, tartalommal való feltöltése (sablonok alapján), de ne feledd, hogy valójában ez soha nem lesz a tiéd! Hiszen amíg működtetni szeretnéd a webáruházadat, addig minden hónapban fizetned kell a bérleti díjat, ami minimum 5-6 ezer forint. Nézz utána a neten, de szívesen mutatok Neked egy konkrét példát is: Magyarország egyik legnagyobb, erre specializálódott cégénél, a Shop Renternél ezért a pénzért csak egy egyszerű (kvázi “lebutított”) webshopot kapsz. Ha mondjuk szeretnéd, hogy lehessen bankkártyával is fizetni a webáruházadban (ami legyünk őszinték, ma már egy alapvető elvárás), az ebben az árban nincs benne, akkor már a következő csomagot kell választanod. Ez pedig havonta 12 600,- Ft, egy évben összesen 152 000,- Ft! Nem nehéz innentől kiszámolni, hogy kb. 6 év alatt kifizetsz több mint 900 000,- forintot (!), tehát végső soron ugyanúgy a milliós összegnél jársz, csak részletekben fizetve.

Online kereskedelem 2

Online kereskedelem másképp

Ha pedig egy már működő webáruházat szeretnél átvenni, igaz, hogy időt spórolsz meg magadnak, de azt sem kapsz 1 millió forint alatt. Tehát mindenképpen mélyen a zsebedbe kell nyúlnod, ha szeretnél az online kereskedelem világában egy saját bizniszt felépíteni. Kivéve, ha rám hallgatsz… 🙂

 

3. Én mit javaslok Neked?

A DXN rendszerében teljesen INGYEN kapsz egy felépített, összerakott, termékekkel feltöltött, bankkártyás fizetési lehetőséggel összekapcsolt webáruházat. Neked az egyetlen dolgod eldönteni, hogy milyen domain cím alatt szeretnéd működtetni a webshopodat. Ha erre sem szeretnél költeni (bár megjegyzem, én évi 1500,- forintért bérlem a maradjegeszseges.hu domain címet, ami ugyebár nem egy óriási költség), választhatsz INGYENES aldomain címek közül is.

Ugyanakkor minden hónapban megkapod a webáruházad által forgalmazott termékek árának 15-25 %-át. Ennél nagyobb árréssel amúgy sem tudnál dolgozni, a legtöbb online kereskedőnek 15 és 30 % közötti haszna van (a beszerzési és az eladási ár közötti különbség), viszont nekik ebből ki kell még fizetniük a raktározás, a csomagolás és a szállítás költségeit, ami Neked ugyebár nem kerül semmibe!

Az már csak hab a tortán, hogy valójában az egyszeri 5000,- forintos regisztrációs díjat is ráérsz befizetni, amikor az első jutalékodat szeretnéd felvenni. Bár itt megjegyezném (és ezzel senkit nem szeretnék megbántani), hogy aki 5000,- forintot sajnál befektetni a jövőjébe, kvázi “kockáztatni” a saját üzleti sikere érdekében, annak tényleg nem való a vállalkozás és az online kereskedelem! Az illető inkább maradjon meg élete végéig az egyszerű alkalmazotti lét biztonságában…

Az online kereskedelem 3 szabálya

Az online kereskedelem 3 szabálya

Ahogyan Friedrich Vilkox híres szállóigéje is hangzik: a haladás mindig kockázattal jár. Nem lehet úszni is, meg száraznak is maradni egyszerre. De én tudom, hogy Te a haladás mellett döntöttél. Máskülönben nem olvasnád ezt a blogbejegyzésemet.

 

Úgyhogy már csak egyetlen kérdés maradt a végére: Te mikor lépsz a siker útjára, mikor kezdjük el végre felépíteni a Te webáruházadat, és az online kereskedelem virágzó piacán a Te saját bizniszedet? Az első lépést ezen az úton itt tudod megtenni…

8 hozzászólás

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..