Milyen adatokat tárol rólad a Google

Milyen adatokat tárol Rólad a Google?

1. A Google előtt nincsenek titkok

Bizonyára Te is tisztában vagy vele, hogy a legnagyobb oldalak (Facebook, Instagram, Twitter, Google stb.) folyamatosan “profiloznak”. Gyűjtik az adatokat a látogatóikról, felhasználóikról, vagy bárkiről, aki regisztrált náluk. Ez alól Te sem vagy kivétel.

Ha adatok gyűjtéséről van szó, a két nagy “óriás”, a Facebook és a Google egyértelműen élen jár ebben. Már-már ijesztő, hogy milyen mennyiségű adatot gyűjtenek be rólunk – és tárolnak. Ez hatványozottan igaz Rád, ha rendszeres (fel)használója vagy valamelyik Google szolgáltatásnak, mint például a Gmail vagy a G Suite. A Google nem csak minden egyes e-mail másolatával rendelkezik, amit valaha elküldtél vagy fogadtál, de ha használod például a Google Maps alkalmazást is, akkor az egyes tartózkodási helyeid is szépen le vannak mentve.

A cég azt is tudja, milyen Google News cikkeket olvastál el valaha, és persze azt is, hogy mi minden után kerestél a böngészőben. Megjegyzett minden egyes szót vagy kifejezést, amit valaha beütöttél a keresőmezőbe. Ja, és említettem már, hogy azt is tudja, milyen videókat néztél meg a YouTube-on? Az összeset…

2. A 6 lépéses módszertan

Ha ezek után kíváncsi vagy rá, és szeretnéd tudni, hogy milyen adatokat tárol Rólad a Google rendszere, akkor itt a módszer, hogyan kérheted le:

1.Miután bejelentkeztél a megfelelő Google fiókodba, menj erre az oldalra!

2. Válaszd ki az összes adatot, amire kíváncsi vagy, amit szeretnél letölteni. Javaslom, hogy hagyd meg az alapértelmezett beállítást, miszerint az összes adat típus ki van jelölve, mert csak így leszel később igazán megrémülve az adatmennyiség láttán… 🙂

3. Görgess az oldal aljára (jó hosszú!), majd kattints a TOVÁBB gombra!

4. A következő oldalon arra kérnek, hogy szabd személyre a Rólad tárolt adatok archívumának formátumát. Azt javaslom, mindenképpen válaszd a “zip” fájlformátumot (tömörített változat), és a maximális 50 GB-os méretet. Ha a több mint 50 GB méretű anyagot tárolnak Rólad (és ennek meglehetősen nagy a valószínűsége!), akkor több letöltési linket fogsz kapni az egyes tömörített fájlokhoz.

5. Az utolsó pontban a küldés módját is kiválaszthatod. Itt az alapbeállítás, hogy a letöltési linkeket e-mailben küldik el Neked, de a Google felajánl más opciókat is, például feltöltés Drive-ba, vagy hozzáadás Dropboxhoz.

6. Amikor kiválasztottad a Neked megfelelő opciókat, kattints az ARCHÍVUM LÉTREHOZÁSA gombra. Attól függően, hogy milyen mennyiségű adatot tárol Rólad a Google, akár 1 napig is eltarthat, amíg elkészül a kért archívum. Ha kész, e-mailben kapsz értesítést róla.

3. Zárszó

Nekem viszonylag hamar, kb. 2-3 óra múlva elkészült a kért archívum, és “mindössze” 4 GB-ot tett ki a letölthető adatok mennyisége – tömörített fájlként! Persze ez is iszonyatosan sok, ha úgy tekint rá az ember, hogy gyakorlatilag egy családi fényképalbum méretű adatot tárol rólam a Google

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy én tudatosan figyelek rá, hogy csak és kizárólag addig vagyok bejelentkezve a Google fiókomba, ameddig az feltétlenül szükséges (pl. megválaszolom a leveleimet a Gmail fiókomban). De az esetek 90%-ban úgy böngészek a neten, vagy keresek videót / zenét a You Tube felületén, hogy ki vagyok jelentkezve. Ha Nálad nem ez a helyzet, akkor értelemszerűen sokkal nagyobb lesz a gyűjtött / tárolt adatok mennyisége is. Ha pedig nem bajlódsz vele, hanem egyszerűen folyamatosan be vagy jelentkezve, akkor talán még az 50 GB méret sem lesz elegendő… 🙂

Persze én is sokszor elfelejtem a ki- és bejelentkezést. És Te hogy vagy ezzel? Szoktál erre figyelni, vagy egyáltalán nem foglalkozol vele?

Ha kipróbáltad a módszert, és megkaptad az adatokat, örömmel veszem, ha megírod egy kommentben a véleményedet / tapasztalataidat! Ha pedig azért böngészel folyton a Google keresőjében, mert érdekel a pénzkeresés interneten, akkor a legjobb helyen jársz.

Forrás:
https://www.fastcompany.com/

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..